Sposób przygotowania:
Czosnkowe grzanki Eli z ratatuj
Bakłażana umyć i pokroić w grube plastry. Plastry bakłażana posolić i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę. Pomidor umyć i osuszyć. Rozkroić pomidor,usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Cukinię umyć,osuszyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Z papryki osunąć nasiona i szypułkę. Umyć paprykę,osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać z łupinek i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,cukinię i chwilę smażyć na dość dużym ogniu. Kolejno dodawać paprykę i smażyć,bakłażan i też przesmażyć. Na koniec dodać pomidor i chwilkę jeszcze smażyć razem tak żeby warzywa były al dente. Całość ostudzić i doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w skośne dość grube plastry i z jednej strony posmarować masłem czosnkowym. Kawałki bagietki ułożyć na ruszcie i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C aż się zrumienią. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Na grzankach rozłożyć ratatuj i kostki sera. Całość zapiekać jeszcze aż ser się rozpuści. Grzanki podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!