VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki.

Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka

Składniki:

Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka

 

  • 800 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam z ugotowanymi warzywami.