Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowy kurczak z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczony w całości kurczak z dużą ilością czosnku i rozmarynem.

Czosnkowy kurczak z rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czosnkowy kurczak z rozmarynem

 

  • 1 (ok. 2 kg) kurczak
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy kurczak grillowany
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka o
  • sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Czosnkowy kurczak z rozmarynem
Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, zioła, sól (ilość zależy od upodobań), sos sojowy i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszać. Do wnętrza umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka włożyć gałązki rozmarynu. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie kurczaka razem z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia kurczaka odwrócić.
Czosnkowy kurczak z rozmarynem
Marynata przygotowana z oleju czosnku ziół i przypraw.
Czosnkowy kurczak z rozmarynem
Gałązki świeżego rozmarynu umieszczone we wnętrzu kurczaka.
Czosnkowy kurczak z rozmarynem
Natarty marynatą kurczak przygotowany do pieczenia.