Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Czulent z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Fasolę moczyć całą noc w wodzie z ziarnami kminku. Cebulę obrać, posiekać i

Czulent z fasolą

Składniki:

Czulent z fasolą

 

  • 1 kg pęczaku
  • 1 kg czerwonej fasoli
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz wołowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Czulent z fasolą
Fasolę moczyć całą noc w wodzie z ziarnami kminku. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do smażącej się cebuli i trzymać na ogniu kilka minut. Mięso i cebulę doprawić solą oraz pieprzem. W dużym garnku lub naczyniu zaroodpornym układać warstwami fasolę, mięso, podzielony na ząbki czosnke w łupinach. Calość posypać pęczakiem a na wierzch wbić surowe jajka. Podlać niewielką ilością wody z moczenia fasoli i wstawić do nagrzanego do temp 160 st piekarnika. Piec pod przykryciem conajmniej 3-4 godziny, podlewając wodą jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawać z surówkami.