Sposób przygotowania:
Dahl z soczewicy
Soczewicę dokładnie wypłukać i zalać wrzątkiem. Wrzucić do średniego garnka, dodać 2 łyżeczki soli, kurkumę, paprykę, imbir i garam masala. Wszystko zalewamy wodą, tak by soczewica była przykryta. Ustawiamy na niewielki gaz i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 50 minut, tak, żeby woda została wchłonięta przez soczewicę, która powinna być miękka.
Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy.
Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”.
Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory razem z sosem z puszki. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.
Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy.
Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”.
Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory razem z sosem z puszki. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.