domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Dahl z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowa wersja przepisu kuchni wschodniej. Pyszny dahl z zielonej soczewicy, bez dodatku mięsa, a niezwykle sycący

Dahl z soczewicy

Składniki:

Dahl z soczewicy

 

  • 400 g zielonej soczewicy;

 

  • 3 duże białe cebule;

 

 

 

  • 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dahl z soczewicy
Soczewicę dokładnie wypłukać i zalać wrzątkiem. Wrzucić do średniego garnka, dodać 2 łyżeczki soli, kurkumę, paprykę, imbir i garam masala. Wszystko zalewamy wodą, tak by soczewica była przykryta. Ustawiamy na niewielki gaz i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 50 minut, tak, żeby woda została wchłonięta przez soczewicę, która powinna być miękka.

Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy.

Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”.

 Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory razem z sosem z puszki. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.

Tagi:

soczewica