kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Danie jednogarnkowe z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne danie. Przygotowane na piersi z indyka z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki. Polecam.

Danie jednogarnkowe z cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Danie jednogarnkowe z cukinią

 

  • 200 g mięsa z indyka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 szkl gorącej wody
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 woreczek ugotowanej mieszanki ( pęczak, bulgur, soczewica zielona )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszona bazylia do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z cukinią
Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w sporą kostkę. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki przez około 5 minut. Przekładamy do garnka i dolewamy gorącą wodę, gotujemy.

W międzyczasie myjemy cukinie i kroimy w półplastry. Pieczarki czyścimy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cukinią wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości.

Na samym końcu dodajemy ugotowaną mieszankę, passatę pomidorową i przyprawy, zagotowujemy.
Danie jednogarnkowe z cukinią
Umyte i osuszone z wody mięso kroimy w kostkę.
Danie jednogarnkowe z cukinią
Na rozgrzanym oleju smażymy, mięso, marchewkę, cebulę i czosnek.
Danie jednogarnkowe z cukinią
Obrane ze skórki pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Danie jednogarnkowe z cukinią
Pokrojone warzywa i mięso gotujemy do miękkości.
Danie jednogarnkowe z cukinią
Do ugotowanej potrawy dodajemy pozostałe składniki.