Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Danie z cebuli, miesa i fasolki.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moze sluzyc jako przekaska albo danie obiadowe.

Danie z cebuli, miesa i fasolki.

Składniki:

Danie z cebuli, miesa i fasolki.

 

  • 1 kg wieprzowiny gulaszowej
  • ok 2 szklanek ugotowanej fasoli / moze byc z puszki/
  • 10 duzych cebul
  • zabek czosnku
  • garstka suszonych grzybkow
  • ok 2 lyzek musztardy
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek/ ok 2 lyzeczki lub wiecej jak kto lubi/
  • sol
  • pieprz
  • lyzka wegierskiej pasty gulaszowej
  • lyzka przecieru pomidorowego
  • 1,5 - 2 l wywaru lub bulionu z warzyw
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Danie z cebuli, miesa i fasolki.
Mialam namoczona fasolke na zupe wiec ja zuzylam ale mozna dodac do dania fasolke z puszki co skraca czas przygotowania .
Namoczylam grzybki.Pokrojone w kostke mieso natarlam musztarda i wrzucilam na dobrze rozgrzany tluszcz. Kiedy woda wyparowala i troche sie przypieklo dodalam przecisniety czosnek, paste gulaszowa,wymieszalam, podlalam bulionem , wrzucilam ziele angielskie, listki, posolilam i popieprzylam , dodalam pokrojone grzybki , przykrylam i dusilam . Cebule pokroilam w plastry i podsmazylam na sporym ogniu tak zeby sie podpiekla ale nie byla za miekka.Kiedy mieso zaczynalo byc miekkie dodalam majeranek , cebulke i przecier pomidorowy.Pogotowalam wszystko jeszcze ok 10 minut i dodalam fasolke. Wszystko przegotowalam mieszajac i probujac do smaku / danie powinno byc pikantne/. Mozna lekko zaciagnac zasmazka ale calosc jest dosyc gesta. Podalam z buleczkami.
Nastepnego dnia danie jest troche rzadsze gdyz cebula przez podgrzewanie prawie jest rozgotowana wiec mozna podac jako rodzaj zupy cebulowej z grzanka i zapieczone z serem w piekarniku. Smakuje pysznie w obu wersjach.