Sposób przygotowania:
Danie z krewetek.
Rozmrozone krewetki oplukac i osuszyc. Obranego ogorka przekroic na pol, a nastepnie kazda polowe przekroic wzdluz na cwiartki. Kazda z nich pokroic w paski . Jezeli ogorek ma duzo miazszu z pestkami - powinno sie go wykroic. Pomidorki pokroic na polowki lub cwiartki . Czosnek obrac i poprzekrajac na pol. Na goracym oleju podsmazyc czosnek a nastepnie przelozyc go na deseczke do krojenia. Na patelnie dodac krewetki i smazyc mieszajac ok 4 min. Zdjac krewetki z patelni i odstawic pod przykryciem. Na tluszczu po krewetkach krotko podsmazyc ogorki. Do ogorkow wlac wino i bulion - doprowadzic do wrzenia i zmniejszyc ogien. Drobno pokroic podsmazony czosnek i dodac go do ogorkow. Dodac smietane ,pomidorki i krewetki , zagotowac i lekko zagescic maka rozmieszana w niewielkiej ilosci wody. Doprawic sola , pieprzem, chilli i posypac pokrojonym szczypiorkiem. Danie podalam z ryzem basmati wymieszanym z koperkiem .
Zamiast ogorka mozna wkroic cukinie :)
Zamiast ogorka mozna wkroic cukinie :)
dusia30
eli_555
Niuniaczka
misia53
Jojo
Misiu , z pewnoscia dasz rade ! Ja rowniez dlugo ich nie jadlam i do tej pory nie przepadam za koktajlami z krewetek ale cieple, dobrze doprawione , z duza iloscia czosnku bardzo polubilam . Jedyny problem - to za rzadko je robie ze wzgledu na meza - jakos nie da sie przekonac :))
góralka
iwi69
ewala