Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Danie z krewetek.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczne krewetki w sosie .

Danie z krewetek.

Składniki:

Danie z krewetek.

 

  • 500g krewetek / u mnie mrozone /
  • 3 zabki czosnku
  • 1 dlugi ogorek
  • 5-6 malych pomidorkow
  • szczypior
  • pol szklanki bulionu z warzyw
  • 1/3 szkl. bialego , wytrawnego wina
  • pol szklanki smietany
  • sol
  • pieprz
  • chilli do smaku
  • olej do smazenia
  • troche maki do zageszczenia sosu
  • Ryz i koperek - jako dodatek

 

 

Sposób przygotowania:

Danie z krewetek.
Rozmrozone krewetki oplukac i osuszyc. Obranego ogorka przekroic na pol, a nastepnie kazda polowe przekroic wzdluz na cwiartki. Kazda z nich pokroic w paski . Jezeli ogorek ma duzo miazszu z pestkami - powinno sie go wykroic. Pomidorki pokroic na polowki lub cwiartki . Czosnek obrac i poprzekrajac na pol. Na goracym oleju podsmazyc czosnek a nastepnie przelozyc go na deseczke do krojenia. Na patelnie dodac krewetki i smazyc mieszajac ok 4 min. Zdjac krewetki z patelni i odstawic pod przykryciem. Na tluszczu po krewetkach krotko podsmazyc ogorki. Do ogorkow wlac wino i bulion - doprowadzic do wrzenia i zmniejszyc ogien. Drobno pokroic podsmazony czosnek i dodac go do ogorkow. Dodac smietane ,pomidorki i krewetki , zagotowac i lekko zagescic maka rozmieszana w niewielkiej ilosci wody. Doprawic sola , pieprzem, chilli i posypac pokrojonym szczypiorkiem. Danie podalam z ryzem basmati wymieszanym z koperkiem .
Zamiast ogorka mozna wkroic cukinie :)