mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Danie z kurcząt

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syte danie z aromatycznych kurcząt

Danie z kurcząt

Składniki:

Danie z kurcząt

 

  • 3 sztuki większych kurcząt,
  • sól.

 

  • Na nadzienie:

 

  • 100 g czerstwej bułki,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • 50 g masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 3 sztuki wątróbki z kurcząt,
  • 4 łyżki siekanego koperku,
  • 3 białka,
  • 30 g bułki tartej,
  • 40 g oleju,
  • 40 g masła,
  • pietruszka zielona,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Danie z kurcząt
Kurczęta starannie myjemy. Odcinamy łapy, głowę, sprawiamy, przecinamy w poprzek jamę brzuszną na dole. Wyjmujemy wnętrzności. Oddzielamy wątrobę i żołądek. Solimy i odstawiamy na kilka godzin przed pieczeniem w chłodne miejsce. Bułkę moczymy w mleku i odsączamy. Bułkę i wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy, dodajemy po jednym żółtku, następnie bułkę z wątróbką, rozcieramy i doprawiamy pieprzem, solą i koperkiem. Z białek ubijamy pianę. Mieszamy z nadzieniem. Nadzieniem faszerujemy kurczęta i zaszywamy. Skrzydełka wykręcamy i zakładamy na grzbiet. Nóżki podciągamy w górę. Nadcinamy skórę brzucha i zakładam nóżki za skórę. Następnie opuszczamy je do normalnego położenia. W brytfannie rozgrzewamy olej z masłem. Kurczęta układamy ciasno przy sobie i polewamy tłuszczem. Następnie wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut, polewając co jakiś czas kurczęta wodą i tłuszczem. Kiedy kurczęta będą już gotowe, przekrawamy je na pół i składamy w całość na półmisku. Polewamy je częścią sosu i posypujemy uprzednio posiekaną pietruszką. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Takie kurczęta są znakomite jako samodzielne danie lub podajemy je do ziemniaków i surówki.

Tagi:

tarta