Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Danie z ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Danie z ryby

Składniki:

Danie z ryby

 

  • (2 porcje):
  • 2 duże plastry ryby (dorsz, tuńczyk)
  • 2 dl białego wina lub trochę słabego octu
  • ½ cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • Sól
  • 1 pęczek kopru
  • Sos:
  • 2 dl śmietanki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki stołowe siekanego kopru
  • Sól i pieprz
  • Zielona pietruszka i szczypiorek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Danie z ryby
Gotować 10 minut wodę, wino (ocet), liść laurowy, pieprz, sól i koper. Odcedzić i włożyć do wywaru rybę i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Na sos ubić śmietankę, dodać musztardę, sok z cytryny, tłuczony pieprz, tarte jabłko i siekaną zieleninę, podawać osobno.