Sposób przygotowania:
Danie z ryżu z pieczarkami
Jedną z cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z osolona wrzącą wodą, dodać ryż i gotować, stale mieszając, gdy woda zacznie wsiąkać w ryż, przykryć i zostawić na małym ogniu, ugotowany zostawić do wystygnięcia. Drugą cebulę również obrac i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć razem na maśle. Rozetrzeć masło z żółtkami i śmietaną, zmieszać z ryżem, pieczarkami i cebulą, doprawić. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy wyłożyć masę ryżową, przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować około godzinę, następnie wyłożyc na półmisek do góry dnem.