Maciejak

Maciejak

Kuchcik
[Przepisów: 4]

De volaille podany z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś myjemy i osuszamy, następnie filetujemy i rozbijamy aby zwiększyć szerokość.

De volaille podany z grzankami

Składniki:

De volaille podany z grzankami

 

Sposób przygotowania:

De volaille podany z grzankami
De volaille - Pierś myjemy i osuszamy, następnie filetujemy i rozbijamy aby zwiększyć szerokość (najlepiej przez folie). - Tak rozbity filet nacieramy przyprawami (tj. papryka, bazylia, sól, pieprz cytrynowy). - Ser mozzarella lub masło kroimy w prostokąty około 3x1cm, układamy na filecie i zwijamy, ważne aby dobrze zawinąć ponieważ podczas smażenia może wszystko wypłynąć. Spinamy go wykałaczkami (nie ma znaczenia ile ich włożymy, ponieważ przed podaniem powinno się je wyjąć). - Obtaczamy w jajku i bułce tartej - Smażymy na większej ilości oleju, tak aby z każdej strony były równomiernie usmażone,trzeba uważać ponieważ lubią być surowe w środku, dlatego radze na mniejszym ogniu a dłużej trzymać, ewentualnie po usmażeniu można włożyć do naczynia żaroodpornego i potraktować je piekarnikiem) Grzanki - Z kromek chleba wykrajamy grzanki takiego kształtu jaki chcemy (ja użyłem szklanek) - Skrapiamy je oliwą z oliwek - Nakładamy mozzarelle, można cały plasterek lub kostkę - Smażymy lub pieczemy tylko na jednej stronie - Układamy na ręczniczku papierowym aby odsączyć z tłuszczu - Na grzanki można położyć tak jak widać na zdjęciu, paprykę konserwową pokrojoną w drobną kostkę i bazylię.