Sposób przygotowania:
Dekadencki pudding.
Pokrojone daktyle gotujemy na ogniu z przygotowana wcześniej herbatą przez ok. 1 minutę (do zmiękczenia).
Miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii.
Przygotowaną masę łączymy z daktylami.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, dodajemy też proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw - ciasto powinno być lekko ciągnące.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni) na ok. 40 min.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub przygotować sos toffi.
Do przygotowania sosu toffi potrzebne będą:
- 175 g złotego syropu,
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 125 g śmietanki,
- ekstrakt waniliowy.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i gotować ok. 4-5 min., aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Dla sprostowania tłumaczę zwrot "złoty syrop"- to domowa wersja produktu Golden Syrup. Można go kupić w internecie lub samemu wykonać. Składniki:
- 1/3 cukru brązowego (najlepiej muscovado),
- 2/3 cukru białego drobnego,
- woda.
Mieszamy razem oba cukry i dolewamy wody tyle aby się rozpuściły. Gotujemy aby lekko odparowała woda - ja gdzieś czytałam, że gdy się miesza to cukier się krystalizuje, więc należy tylko potrząsać naczyniem w którym go przygotowujemy.
Miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii.
Przygotowaną masę łączymy z daktylami.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, dodajemy też proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw - ciasto powinno być lekko ciągnące.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni) na ok. 40 min.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub przygotować sos toffi.
Do przygotowania sosu toffi potrzebne będą:
- 175 g złotego syropu,
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 125 g śmietanki,
- ekstrakt waniliowy.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i gotować ok. 4-5 min., aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Dla sprostowania tłumaczę zwrot "złoty syrop"- to domowa wersja produktu Golden Syrup. Można go kupić w internecie lub samemu wykonać. Składniki:
- 1/3 cukru brązowego (najlepiej muscovado),
- 2/3 cukru białego drobnego,
- woda.
Mieszamy razem oba cukry i dolewamy wody tyle aby się rozpuściły. Gotujemy aby lekko odparowała woda - ja gdzieś czytałam, że gdy się miesza to cukier się krystalizuje, więc należy tylko potrząsać naczyniem w którym go przygotowujemy.