mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Delicja wg mika3008

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pomieszanie z poplątaniem. Czyli duet makowo serowy

Delicja wg mika3008

Składniki:

Delicja wg mika3008

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg cukru pudru
  • Masa serowa:
  • 80 dkg sera
  • jajko
  • 4 żóltka
  • szkl. cukru
  • budyń śmietankowy
  • 3/4 szkl. mleka
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 30 dkg cukru
  • 2 zóltka + 3 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • Dodatkowo:
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

Delicja wg mika3008
Ciasto: Z mąki, żółtka, jajka margaryny, proszku i cukru zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 części.



Masa serowa: Ser zemleć 2 razy, dodać jajko, żółtka, budyń i mleko. Dokładnie wymieszać.



Masa makowa: Mak sparzyć, odcedzić. Utrzeć z cukrem i resztą składników. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Wymieszać.



Przełożenie: Ciasto- masa serowa- ciasto- masa makowa- ciasto.



Tak przełożone piec w natłuszczonej blasze (24/32 cm) w temperaturze 180- 200 stopni przez ok. godzinę. Gotowe polać polewą.