bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Delicja z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku. Idealne i na co dzień i od święta.

Delicja z jabłkami

Składniki:

Delicja z jabłkami

Biszkopt:

Placek kokosowy:

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

Masa śmietanowa:

  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 300 gram delicji pomarańczowych

Sposób przygotowania:

Delicja z jabłkami

Robimy biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na najwyższych obrotach, jak będą ubite to dodawać po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Na sam koniec dać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli wymieszać i wyłożyć do formy o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Robimy placek kokosowy:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Robimy masę jabłkową:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

Robimy masę śmietanową:

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

Przekładamy:

Delicja z jabłkami
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową , układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.

Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.