Sposób przygotowania:
Delicja z jabłkamiRobimy biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na najwyższych obrotach, jak będą ubite to dodawać po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Na sam koniec dać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli wymieszać i wyłożyć do formy o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Robimy placek kokosowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Robimy masę jabłkową:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.
Robimy masę śmietanową:
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.
Przekładamy:
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.