Delikatne pierogi z kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne domowe leciutkie pierogi

Delikatne pierogi z kapustą

Składniki:

Delikatne pierogi z kapustą

 

  • Ciasto :
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki płaskiej soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • Nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzyby suszone 100g
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • Do ozdoby:
  • 1 mała cebula

 

Sposób przygotowania:

Delikatne pierogi z kapustą
Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną którą wymieszałam z solą. Na środek kopca zrobiłam dziurę i wbiłam jajko. Na koniec dodałam letnią wodę. Całość bardzo dokładnie wyrobiłam na gładkie ciasto. Przed wałkowaniem ,stolnicę podsypałam mąką aby ciasto się nie kleiło. Ciasto rozwałkowałam na placek i szklanką wycinałam okręgi. Przygotowałam farsz: Grzyby po moczeniu minimum 1 godzinę w wodzie osączyłam i pokroiłam jak najdrobniej.Cebulkę podsmażyłam na oleju-dodałam wraz z cebulą do grzybów.Gotowałam w rondlu do miękkości.Przyprawiłam solą oraz pieprzem do smaku. Na jeden okrąg z ciasta kładłam 1 łyżeczkę farszu. Składałam na połowę i ściskałam okrąg lepiąc pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucałam na wrzącą ,osoloną wodę. Gotowałam od momentu wypłynięcia 1,5 minuty. Po wyjęciu polewałam usmażoną cebulką.