Sposób przygotowania:
delikatny schab z piekarnika
Schab posypać Jarzynką, odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozbić delikatnie tłuczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno położyć 4 plastry schabu, na to wyłożyć połowę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem i delikatnie jarzynka, na to nałożyć następną warstwę - schab, ziemniaki i cebula. Całość zalać mlekiem, posypać pieprzem i znów odrobiną jarzynki. zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i zapiec kolejne 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa i ziemniaków, należy po prostu sprawdzić czy wszystko jest miękkie. Jeśli podczas pieczenia mleko całkowicie wyparuje należy dolać więcej. Trzeba tez pamietać, ze Jarzynka jest słona.
Mirka227
5!
gosia.podgajna@wp.pl
1.zamiast mleka używam śmietany,ale nie musi w niej danie pływać
2.robię jedną warstwę czyli schab, cebula, ziemniaki i ser
3.nie dodaję warzywka tylko sól ziołowa- delikatnie przyprawia a zarazem pozwala składnikom wydobyć ich smak :)
danie proste a smaczne i co ważne dobre do odgrzania na drugi dzień przy czym mięso nadal rozpływa się w ustach