Sposób przygotowania:
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Mleko gotujemy z cukrem i miodem. Zalewamy nim kuskus i pozostawiamy pod przykryciem, żeby kaszka wchłonęła cały płyn. Następnie dodajemy do niego ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową, masło migdałowe, olej i suszone owoce (śliwę należy pokroić na drobne kawałki). Całość mieszamy. Bakłażana i cukinię karmelizujemy ma oleju podgrzanym z dark muscovado. Kiedy warzywa zmiękną, blendujemy je na gładką masę. Ponownie ją zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i połączoną z żółtkiem. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu warzywnego i łyżeczkę kakao. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Serek śmietankowy ucieramy z syropem z agawy. Wszystkie części deseru dzielimy na 8 równych części. Za pomocą specjalnej obręczy formujemy sery- na spód wykładamy kuskus, dobrze ugniatamy łyżką. Na kaszę wykładamy masę warzywną, następnie serek. Zdejmujemy obręcz, całość dekorujemy świeżą bazylią i lekko podgrzaną konfiturą. Smacznego!