Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deser, który zaskoczy niejedną osobę. Zdrowy razowy kuskus w towarzystwie nietypowej słodkiej masy z bakłażana i cukinii to deser idealny!

Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie

 

  • Składniki (na 8 deserów):
  • · 200 g kaszki kuskus razowej
  • · szklanka mleka 0,5%
  • · 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • · łyżka miodu akacjowego
  • · łyżka ekstraktu waniliowego
  • · skórka otarta z jednej cytryny
  • · 1 łyżka masła migdałowego prażonego (solonego)
  • · 3 łyżki oleju
  • · garść suszonych śliwek
  • · garść suszonej żurawiny
  • Na masę bakłażanowo-cukiniową:
  • · 1 bakłażan o wadze ok. 300 g
  • · 1 cukinia o wadze ok. 250g
  • · tabliczka mlecznej czekolady + łyżeczka dobrego kakao
  • · 4 łyżki oleju r
  • · 3 łyżki dark muscovado
  • · płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • · 1 żółtko
  • · 3-4 łyżki mleka
  • · skórka otarta z cytryny
  • · 500 g gęstego serka śmietankowego + 4 łyżki syropu z agawy
  • · 4 łyżki domowej konfitury jagoda z czarną porzeczką

Sposób przygotowania:

Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Mleko gotujemy z cukrem i miodem. Zalewamy nim kuskus i pozostawiamy pod przykryciem, żeby kaszka wchłonęła cały płyn. Następnie dodajemy do niego ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową, masło migdałowe, olej i suszone owoce (śliwę należy pokroić na drobne kawałki). Całość mieszamy. Bakłażana i cukinię karmelizujemy ma oleju podgrzanym z dark muscovado. Kiedy warzywa zmiękną, blendujemy je na gładką masę. Ponownie ją zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i połączoną z żółtkiem. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu warzywnego i łyżeczkę kakao. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Serek śmietankowy ucieramy z syropem z agawy. Wszystkie części deseru dzielimy na 8 równych części. Za pomocą specjalnej obręczy formujemy sery- na spód wykładamy kuskus, dobrze ugniatamy łyżką. Na kaszę wykładamy masę warzywną, następnie serek. Zdejmujemy obręcz, całość dekorujemy świeżą bazylią i lekko podgrzaną konfiturą. Smacznego!
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Etap 1 Deser bakłażanowo-cukiniwoy na razowym kuskusie - przygotowanie kuskusu
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Etap 2 Deser bakłażanowo-cukiniwoy na razowym kuskusie - przygotowanie warzywnej masy
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Etap 3 Deser bakłażanowo-cukiniwoy na razowym kuskusie - doprawianie masy bakłażanowo-cukiniowej
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie
Etap 4 Deser bakłażanowo-cukiniwoy na razowym kuskusie - składanie deseru