Sposób przygotowania:
Deser owocowy mrożony
Jogurt dzielimy na 4 części a sok wyciśnięty z cytryn na 3. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy 3-4 łyżkami cukru, dodajemy 1 część soku z cytryny i dusimy na malutkim ogniu aż się rozpadnie po czym odstawiamy do wystudzenia. Zimny miksujemy dodając 1 część jogurtu i jednego obranego banana, przelewamy do pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Co godzinę można masę zmiksować żeby nie było grudek lodu i ponownie wstawić do zamrażarki. Gdy masa jest już dobrze gęsta nakładamy ją do największej miski. W masę wciskamy nieco mniejszą miskę owiniętą z zewnątrz folią spożywczą (brzegi muszą wystawać!) - wciskając tę miskę spowodujemy, że masa rozejdzie się na boki większej miski - tak przygotowaną wstawiamy do całkowitego zamrożenia.
Gdy pierwsza warstwa się mrozi robimy drugą - opłukane truskawki kroimy na kawałki i zasypujemy 3-4 łyżkami cukru a gdy puszczą sok miksujemy dodając 2-gą część soku z cytryny i jogurtu oraz drugiego banana. Masę wlewamy do miski z masą rabarbarową usuwając najpierw włożoną mniejszą miskę. Gdy masa truskawkowa się zmrozi wciskamy w nią najmniejszą miseczkę owiniętą folią i odstawiamy aż wszystko się zmrozi.
Warstwa trzecia - owoce kiwi obieramy i kroimy na kawałki, zasypujemy 3-4 łyżkami cukru i dusimy chwilę - wystarczy aż owoce się zagotują. Ostudzone miksujemy dodając trzecią część soku z cytryny i jogurtu, i trzeciego banana. Wlewamy do miski z deserem usuwając najpierw wciśniętą miseczkę, odstawiamy do zamrożenia.
Czwarta warstwa - melona obieramy, kroimy na kawałki, miksujemy z 3-4 łyżkami cukru, ostatnią częścią jogurtu i sokiem wyciśniętym z pomarańczy (sok z farfoclami) oraz ostatnim bananem. Wylewamy na wierzch zamrożonych wcześniej warstw przykrywając je płasko. Odstawiamy do zamrożenia.
Po zamrożeniu wyjmujemy do z miski odwracając ją do góry dnem - po dłuższej chwili deser powinien sam się wysunąć. Kroimy na kawałki. Można polać sosem ze zmiksowanych owoców albo dodać owoce świeże i trochę bitej śmietany....
Przed krojeniem i podaniem dobrze jest wyjąć deser z zamrażarki wcześniej min. 30 min. żeby lekko odtajał...Cały proces trwa od kilku do kilkunastu godzin, ale deser ładnie wygląda i jest niezwykle orzeźwiający.
Gdy pierwsza warstwa się mrozi robimy drugą - opłukane truskawki kroimy na kawałki i zasypujemy 3-4 łyżkami cukru a gdy puszczą sok miksujemy dodając 2-gą część soku z cytryny i jogurtu oraz drugiego banana. Masę wlewamy do miski z masą rabarbarową usuwając najpierw włożoną mniejszą miskę. Gdy masa truskawkowa się zmrozi wciskamy w nią najmniejszą miseczkę owiniętą folią i odstawiamy aż wszystko się zmrozi.
Warstwa trzecia - owoce kiwi obieramy i kroimy na kawałki, zasypujemy 3-4 łyżkami cukru i dusimy chwilę - wystarczy aż owoce się zagotują. Ostudzone miksujemy dodając trzecią część soku z cytryny i jogurtu, i trzeciego banana. Wlewamy do miski z deserem usuwając najpierw wciśniętą miseczkę, odstawiamy do zamrożenia.
Czwarta warstwa - melona obieramy, kroimy na kawałki, miksujemy z 3-4 łyżkami cukru, ostatnią częścią jogurtu i sokiem wyciśniętym z pomarańczy (sok z farfoclami) oraz ostatnim bananem. Wylewamy na wierzch zamrożonych wcześniej warstw przykrywając je płasko. Odstawiamy do zamrożenia.
Po zamrożeniu wyjmujemy do z miski odwracając ją do góry dnem - po dłuższej chwili deser powinien sam się wysunąć. Kroimy na kawałki. Można polać sosem ze zmiksowanych owoców albo dodać owoce świeże i trochę bitej śmietany....
Przed krojeniem i podaniem dobrze jest wyjąć deser z zamrażarki wcześniej min. 30 min. żeby lekko odtajał...Cały proces trwa od kilku do kilkunastu godzin, ale deser ładnie wygląda i jest niezwykle orzeźwiający.
evita0007
Natala1210
Pyza
Sarenka
msewka
Netka
mela25