Sposób przygotowania:
Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa
Ciasto- zagniatamy ciasto- mąki mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i jogurtem, dodajemy olej- wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić ciasto. Ciasto możemy schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy konfiturą jeżynową. Bakłażany i cukinię kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy warzywa. Karmelizujemy, aż bakłażan i cukinia zmiękną. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłych warzyw dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- mąkę, jajka, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jogurt . Masę wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy udekorowane filetami z pomarańczy. Smacznego!