Sposób przygotowania:
Deserowy torcikETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak.
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm. ( dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia)
Piekarnik nagrzać do 180 °C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.
ETAP 2:
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody.
W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną.
60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.
ETAP 3:
Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.
ETAP 4:
Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.
ETAP 5:
Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić, ozdobić bitą śmietaną i owocami.