SUPERPRZEPIS

Deserowy torcik

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Deserowy torcik

Żeby sobie i najbliższym nie dodawać zbyt dużo kalorii po świętach, przygotowałam torcik na bazie kefiru, truskawek i galaretki. Wszystkim domownikom bardzo smakował, stwierdzili że było go za mało.

Składniki:

Deserowy torcik

ciasto szpinakowe

  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 kulki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa z kefiru i mus truskawkowy

poncz

  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Deserowy torcik

ETAP 1:

Deserowy torcik
Z jajek, cukru, oliwy, mąki, i szpinaku przygotować ciasto

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak.

Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm. ( dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia)

Piekarnik nagrzać do 180 °C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.

ETAP 2:

Deserowy torcik
Truskawki zagotować i połączyć z galaretką

Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody.
W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną.
60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.

ETAP 3:

Deserowy torcik
Kefir połączyć z musem truskawkowym i cukrem pudrem

Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.

ETAP 4:

Deserowy torcik
Kefir z musem truskawkowym wyłożyć na szpinakowy biszkopt

Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.

ETAP 5:

Deserowy torcik

Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić, ozdobić bitą śmietaną i owocami.