EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Diabelskie żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla.

Diabelskie żeberka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Diabelskie żeberka

 

 

  • Marynata:
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek łagodnego ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Diabelskie żeberka

ETAP 1:

Diabelskie żeberka
żeberka pokroić na paski i całe zanurzyć w marynacie

Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić.

Marynata:

Diabelskie żeberka
wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą

Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Diabelskie żeberka
żeberka grillować na grillu do momentu miękkości mięsa

Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut.

Po tym czasie układać żeberka na grillu i grillować do miękkości mięsa.