Sposób przygotowania:
Dietetyczny dwukolorowy sernik wiśniowySpód:
Do miski przełożyć płatki kukurydziane i delikatnie je rozgnieść w placach. Dodać płatki jaglane i stevię i wymieszać. Dodać jogurt i dokładnie połączyć składniki ze sobą.
ETAP 2:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę na spód. Rozprowadzić łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 na około 14-18 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Zabezpieczyć folią aluminiową dookoła.
Masa serowa:
Owoce umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu i dusić do miękkości owoców. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Postawić na ogień i zredukować płyn mniej więcej o połowę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
ETAP 4:
W między czasie ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
ETAP 5:
Do miski miksera wbić jajko, dodać stevię i pozostały ksyliotol i utrzeć. Dodać jogurt, cały czas ucierając.
ETAP 6:
Następnie po łyżce dodawać zmielony ser cały czas ucierając masę. Na koniec dodać mąkę i szybko wymieszać. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
ETAP 7:
Do drugiej dodać wiśniowy mus i dokładnie wymieszać mikserem. Na przygotowany spód wylać delikatnie wiśniową masę a następnie białą. Resztę wiśni sprawić i ułożyć delikatnie na serniku.
ETAP 8:
Torownicę wstawić do większej formy i wlać wrzątek do 1/3 wysokości torownicy. Piec w 180 st 50-60 minut. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki, smacznego!
Ewus24
Ciekawy przepis wart uwagi
monikaT83