Sposób przygotowania:
Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym
Ciasto- pokruszone drożdże ucieramy z cukrem waniliowym i odstawiamy, aby się rozpuściły. Łączymy ze sobą składniki sypkie, dodajemy masło i siekamy na kruszonkę. Dodajmy pozostałe składniki- żółtka i zaczyn- wyrabiamy ciasto. Przekładamy do tortownicy 26-28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jogurt blendujemy z wiśniami. Część odlewamy, pozostały zagotowujemy z cukrem i miodem. W odłożonym jogurcie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się jogurtu i robimy budyń. Studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy porcjami wymieszane serki. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka- delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto, pieczemy oj. 60 minut, 180 stopni,.
Przestudzony sernik podajemy z wiśniowym karmelem. Cukier rozpuszczamy w rondelku ze stali nierdzewnej- nie mieszamy, możemy jedynie zamieszać rondelkiem. Kiedy się stopi, dodajemy sok z wiśni i sól. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż ładnie zgęstnieje. Wylewamy na ciasto.
Dekorujemy wiśniami nafaszerowanymi pistacjami. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego!
Jogurt blendujemy z wiśniami. Część odlewamy, pozostały zagotowujemy z cukrem i miodem. W odłożonym jogurcie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się jogurtu i robimy budyń. Studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy porcjami wymieszane serki. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka- delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto, pieczemy oj. 60 minut, 180 stopni,.
Przestudzony sernik podajemy z wiśniowym karmelem. Cukier rozpuszczamy w rondelku ze stali nierdzewnej- nie mieszamy, możemy jedynie zamieszać rondelkiem. Kiedy się stopi, dodajemy sok z wiśni i sól. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż ładnie zgęstnieje. Wylewamy na ciasto.
Dekorujemy wiśniami nafaszerowanymi pistacjami. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego!
kołczu
Ewa
Nieskromnie przyznam, że był naprawdę smakowity :)