lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Dobra zapiekanka z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobra zapiekana na obiad lub kolację.

Dobra zapiekanka z kaszy

Składniki:

Dobra zapiekanka z kaszy

 

Sposób przygotowania:

Dobra zapiekanka z kaszy
Kaszę ugotować w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli). Biały ser rozdrobnić, natomiast żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek oczyścić i pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego albo w ostateczności do podłużnej, wąskiej brytfanki poukładać składniki warstwami. W pierwszej kolejności dać kaszę, następnie boczek i kolejno sery kaszę. Całość polać śmietaną. Zapiekankę posypać startym serem żółtym. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec około 30 min. Ser żółty, który znajduje się na wierzchu musi się całkowicie roztopić.