Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1406]

Domowa karkówka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsza domowa karkóweczka

Domowa karkówka pieczona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa karkówka pieczona

 

  • 1 kg karkówka bez kości
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka kolendra
  • 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy
  • 1 łyżeczka sól kamienna
  • krople tabasco do smaku
  • 12 ziaren jałowiec
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżka zioła prowansalskie suszone

Sposób przygotowania:

Domowa karkówka pieczona
Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz.
Domowa karkówka pieczona
Mięso umyte osączone posmarowane olejem i obsypana przyprawami
Domowa karkówka pieczona
Karkówka została przełożona do rękawa do pieczenia