Sposób przygotowania:
Domowa Napoelonka
Ciasto maślane: Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło posiekać nożem na jednolitą masę potem zagnieść.
Ciasto Podstawowe: Z mąki wody i octu i jajka zarobić ciasto takie jak na pierogi (użyć tyle wody ile ciasto zabierze) następnie rozwałkować nadając kształt koła środek ciasta zostawić nieco grubszy. W nim ułożyć ciasto maślane ukształtować w prostokąt następnie w kopertę i wałkować lekko przyciskając aby nie pękło,nadać mu kształt prostokąta ,złożyć na trzy częsci i włożyć do lodówki po 20 min wałowanie powtórzyć. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość cm podzielić na dwie części i wyłożyć na średnią tradycyjną blaszkę wyłożoną pergaminem wsadzić do nagrzanego do 190* piekarnika i piec 15 min, wystudzić.
Krem Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder.
Serek mascarpone wymieszać z białą czekoladą rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej,połączyć delikatnie z ubitą śmietaną na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody i tak przygotowanym kremem przełożyć placek. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ciasto Podstawowe: Z mąki wody i octu i jajka zarobić ciasto takie jak na pierogi (użyć tyle wody ile ciasto zabierze) następnie rozwałkować nadając kształt koła środek ciasta zostawić nieco grubszy. W nim ułożyć ciasto maślane ukształtować w prostokąt następnie w kopertę i wałkować lekko przyciskając aby nie pękło,nadać mu kształt prostokąta ,złożyć na trzy częsci i włożyć do lodówki po 20 min wałowanie powtórzyć. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość cm podzielić na dwie części i wyłożyć na średnią tradycyjną blaszkę wyłożoną pergaminem wsadzić do nagrzanego do 190* piekarnika i piec 15 min, wystudzić.
Krem Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder.
Serek mascarpone wymieszać z białą czekoladą rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej,połączyć delikatnie z ubitą śmietaną na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody i tak przygotowanym kremem przełożyć placek. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
-Natka-
2milutka
Dzięki Natko ja też:)
Ania Hosz
edytaha
Agatko, jak udało Ci się wstawić spacje do przepisu?
2milutka
Edytko po prostu edytowałam ,inaczej wszystko jednym cięgiem:(
edytaha
Przebiegła jesteś :) Tak napisany przepis wygląda o niebo lepiej od takiego "jednym cięgiem" :D
2milutka
No jasne że tak:D