ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Domowa pasztetowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami mamy ochotę na coś zupełnie innego niż zwykła wędlina. I właśnie taka domowa pasztetowa spełnia nasze wymagania. Jest wyśmienita.

Domowa pasztetowa

Składniki:

Domowa pasztetowa

 

  • Składniki

 

  • 1 kg boczku surowego tłustego
  • 1 kg łopatki
  • 600 g wątróbki wołowej
  • 400 g wątróbki z indyka
  • 100 g kaszy manny
  • 2 duże cebule i olej do smażenia

 

 

  • łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku

 

  • jelita

Sposób przygotowania:

Domowa pasztetowa

ETAP 1:

Sposób przygotowania
1.
Do garnka wlać ok 4 l wody i dodać ziele , listek , pieprz. Zagotować. Włożyć umyte mięso ( boczek i łopatkę ) . Gotować ok 45 min. Wyjąć mięso i przestudzić. Kaszę manną ugotować na ( ok 700 ml )wywarze . Wątróbkę ugotować w pozostałej części wywaru - ok 20 min. Cebulę obrać , pokroić w grube plastry ( 1 cm ) i zeszklić na oleju.
2.
Przez maszynkę ( drobne sitko ) przepuścić mięso , wątróbkę i cebulę. Zrobić to 3 krotnie. Dodać kaszę manną i pieprz , majeranek , sól do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
3.
Jelita wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 min. Przy pomocy nadziewarki do kiełbas napełniać jelita masą pasztetową. Gotowe kiełbaski parzyć ( nie gotować ) ok 20 min. Wystudzić . Smacznego