Sposób przygotowania:
Domowa pasztetowaETAP 1:
Sposób przygotowania
1.
Do garnka wlać ok 4 l wody i dodać ziele , listek , pieprz. Zagotować. Włożyć umyte mięso ( boczek i łopatkę ) . Gotować ok 45 min. Wyjąć mięso i przestudzić. Kaszę manną ugotować na ( ok 700 ml )wywarze . Wątróbkę ugotować w pozostałej części wywaru - ok 20 min. Cebulę obrać , pokroić w grube plastry ( 1 cm ) i zeszklić na oleju.
2.
Przez maszynkę ( drobne sitko ) przepuścić mięso , wątróbkę i cebulę. Zrobić to 3 krotnie. Dodać kaszę manną i pieprz , majeranek , sól do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
3.
Jelita wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 min. Przy pomocy nadziewarki do kiełbas napełniać jelita masą pasztetową. Gotowe kiełbaski parzyć ( nie gotować ) ok 20 min. Wystudzić . Smacznego