Sposób przygotowania:
Domowa pizza
1.Do wysokiej miski wsyp mąkę, zrób w niej zagłębienie. Drożdże wymieszaj z cukrem i 150 ml letniej wody. Wlej do zagłębieniaw mące i lekko przemieszaj, nie zarabiając całej mąki. Miskę przykryjlniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min, aby rozczyn zaczął pracować. 2.Obierz cebule. Przetnij je na pół, a następnie posiekaj w półtalarki. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż jeszcze 2-3 minuty. W trakcie smażenia mieszaj. Na koniec przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw i ostudź. 3.Do rozczynu dodaj olej i 1/2 łyżeczki soli. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przykryj, odstaw na pół godziny. Śmietanę zmiksuj z żółtkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Ciasto rozwałkuj na blasze z piekarnika nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 4.Na przygotowanym cieście rozsmaruj masę śmietanową. Posyp boczkiem i cebulą.Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut w temperaturze 250 st. Gotową pizze pokrój na porcje. Najlepiej smakuje z pikantnym ketchupem albo słodko-kwaśnym sosem chili.
luna