Sposób przygotowania:
Domowe drożdżowce z jabłkami
Przygotować niezbędne składniki na ciasto drożdżowe. Przygotować jabłka, umyć je dokładnie pod bieżąca wodą, osuszyć i obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mleko podgrzać, mąkę przesiać na drobnym sicie. W niewielkim naczyniu połączyć drożdże- 50 g rozcierając je z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać całość, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać ubite żółtka, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki wówczas wlać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać. Blaszkę natłuścić tłuszczem, oprószyć mąką i wyłożyć ciasto, równomiernie je rozłożyć na blasze o wymiarach 25x36 cm. Poukładać na cieście jabłka. Przygotować kruszonkę. Do mąki- dodać masło-0,5 kostki, cukier- 0,5 szklanki Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Wyłożyć kruszonkę na wierzch ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
sylwiaa27