Sposób przygotowania:
Domowe eklerki
ciasto:
wodę należy zagotować razem z margaryną, następnie wsypujemy mąkę i prażąc gotujemy ją jeszcze 1 minutę energicznie mieszając. Po całkowitym wystudzeniu wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia - miksujemy. Na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach układamy wąskie a długie (dość cienkie) warstwy ciasta. Pieczemy je 35-40 minut (sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nie jest w środku lepki. Do czasu aż ciasto wyrośnie mamy temperaturę 180-190*, po czym zmniejszamy do 170* i pieczemy do końca czasu.
Krem:
Mąki i cukry rozmieszujemy razem z mlekiem tak by nie było grudek - gotujemy gęsty budyn. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimny budyn.
Upieczone eklerki przecinamy na pół, nakładamy krem i przykrywamy górą - polewamy polewą czekoladową. część eklerków jest różowa, gdyż niektóre zrobiłam z kupną masą z proszku.
wodę należy zagotować razem z margaryną, następnie wsypujemy mąkę i prażąc gotujemy ją jeszcze 1 minutę energicznie mieszając. Po całkowitym wystudzeniu wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia - miksujemy. Na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach układamy wąskie a długie (dość cienkie) warstwy ciasta. Pieczemy je 35-40 minut (sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nie jest w środku lepki. Do czasu aż ciasto wyrośnie mamy temperaturę 180-190*, po czym zmniejszamy do 170* i pieczemy do końca czasu.
Krem:
Mąki i cukry rozmieszujemy razem z mlekiem tak by nie było grudek - gotujemy gęsty budyn. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimny budyn.
Upieczone eklerki przecinamy na pół, nakładamy krem i przykrywamy górą - polewamy polewą czekoladową. część eklerków jest różowa, gdyż niektóre zrobiłam z kupną masą z proszku.