Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Domowe eklerki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piekłam je w styczniu na swoje imieniny - najwyższy czas nadrobić zaległości i dodać stare przepisy :)

Domowe eklerki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe eklerki

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe eklerki
ciasto:

wodę należy zagotować razem z margaryną, następnie wsypujemy mąkę i prażąc gotujemy ją jeszcze 1 minutę energicznie mieszając. Po całkowitym wystudzeniu wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia - miksujemy. Na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach układamy wąskie a długie (dość cienkie) warstwy ciasta. Pieczemy je 35-40 minut (sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nie jest w środku lepki. Do czasu aż ciasto wyrośnie mamy temperaturę 180-190*, po czym zmniejszamy do 170* i pieczemy do końca czasu.



Krem:

Mąki i cukry rozmieszujemy razem z mlekiem tak by nie było grudek - gotujemy gęsty budyn. Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimny budyn.



Upieczone eklerki przecinamy na pół, nakładamy krem i przykrywamy górą - polewamy polewą czekoladową. część eklerków jest różowa, gdyż niektóre zrobiłam z kupną masą z proszku.
Domowe eklerki
Po całkowitym wystudzeniu wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia
Domowe eklerki
Na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach układamy ciasto
Domowe eklerki
Upieczone eklerki przecinamy na pół, nakładamy krem .
Domowe eklerki
Upieczone eklerki przecinamy na pół, nakładamy krem,