mamqa

mamqa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Domowe gołąbki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma to jak gołąbki mamusi :)

Domowe gołąbki

Składniki:

Domowe gołąbki

 

  • 1 średnią główkę kapusty białej, jeśli ktoś lubi kapustę włoską to można nią zastąpić białą kapustę
  • 400 g mięsa mielonego (jakie lubimy, ja używam mieszanego)
  • 1 torebka ryżu to będzie około 125 g
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Domowe gołąbki
Gotujemy ryż. Po ugotowaniu wsypujemy do dużej miski i odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Kapustę obieramy z pierwszych, wierzchnich liści, wykrawamy głąba i wkładamy do dużego garna i gotujemy, przewracamy w trakcie gotowania. Gdy po zagotowaniu liście będą miękkie przy pomocy widelca ściągamy dwie, trzy partie górnych liści. Znowu troszkę podgotowujemy i znowu ściągamy miękkie liście. Z liści tych odcinamy nerw (te grube na zewnętrznej części liścia). Jeśli zdecydowałeś się na kapustę włoską to liście ściągamy z nieugotowanej kapusty, wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Wodę z kapusty nie wylewamy, dodajemy do niej kostkę rosołową i zostawiamy na później. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, porządnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy, czyli boczne liście do środka i zawijamy ala roladka. Na spód dużego garnka wykładamy jedną warstwę liści, które nam zostały, na to ciasno układamy gołąbki. Na samą górę również układamy część pozostałych liści. Gdy garnek będzie maksymalnie zapełniony do 3/4 wysokości, wlewamy wodę została z gotowania kapusty. Tak mniej więcej do wysokości gołąbków, ale nie tak żeby je przykrywało. Gotujemy około półtora godziny, pilnując by nie wyparowała nam całkiem woda, w miarę potrzeby uzupełniamy. Podajemy z sosem pomidorowym.