rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowe hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma to jak swoje własne domowe fast foody:) Hamburgery są smaczne, a my jesteśmy zdrowsi, bo zawierają dużo mniej tłuszczów niż te z budki czy baru.

Domowe hamburgery Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe hamburgery

 

  • 10 bułek hamburgerowych
  • 60 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 10 liści sałaty
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 plasterków sera
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery
Cebulę białą siekamy na drobno i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkiem do mielonego mięsa. Doprawiamy pieprzem. Wyrabiamy. Arkusz folii spożywczej rozkładamy na blacie. Z mięsa formujemy cieniutkie hamburgery, które układamy obok siebie. Gotowe odkładamy na 15 minut do zamrażarki. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po ok minucie z każdej strony. Solimy po wierzchu. Sałatę myjemy. Pomidory i ogórki kroimy w talarki. Cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy. Opiekamy 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 20 st. Dół smarujemy majonezem, dajemy liść sałaty, pomidora, świeżego ogórka, cebulę, hamburgera, ser, ketchup, ogórek konserwowy i przykrywamy posmarowaną musztardą drugą częścią bułki. Smacznego!
Domowe hamburgery
Mięso mielone wołowe lączymy z czosnkiem i zeszkloną cebulą
Domowe hamburgery
Wszystkie warzywa prócz sałaty kroimy w plasterki