bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Domowe jeżyki w sosie Łowicz na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie potrzebny nam pomysł na gdy kuchnia jest pełna domowych pomysłów.

Domowe jeżyki w sosie Łowicz na ostro

Składniki:

Domowe jeżyki w sosie Łowicz na ostro

 

  • 500 g mielone mięso woł-wp
  • marchewka
  • seler naciowy 2 gałązki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 100g ryżu
  • 1/2 -1 łyżeczki sosu piri piri
  • oregano świeżo posiekane 1 łyżka
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • olej do smażenia 3 łyżki
  • słoik sosu do spaghetti Łowicz
  • woda 300ml
  • 50 ml śmietany 18%
  • ryż lub makaron

Sposób przygotowania:

Domowe jeżyki w sosie Łowicz na ostro
Ryż zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Dobrze odcedzić. Marchew, seler naciowy obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Mięso mielone wymieszać z ryżem, warzywami, przyprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, papryką. Dodać sos piri piri. Wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej, lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron. Na głęboką patelnię lub garnek wlać sos łowicz,.dodać wodę i śmietanę. Wymieszać, dodać nasze jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Na talerz wyłożyć porcje ryżu, jeżyki, polać sosem i posypać posiekanym oregano.