Sposób przygotowania:
Domowe jeżyki w sosie Łowicz na ostro
Ryż zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Dobrze odcedzić. Marchew, seler naciowy obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Mięso mielone wymieszać z ryżem, warzywami, przyprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, papryką. Dodać sos piri piri. Wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej, lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron. Na głęboką patelnię lub garnek wlać sos łowicz,.dodać wodę i śmietanę. Wymieszać, dodać nasze jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Na talerz wyłożyć porcje ryżu, jeżyki, polać sosem i posypać posiekanym oregano.