iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Domowe lasagne Iwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowa prosta w wykonaniu zapiekanka dla całej rodziny

Domowe lasagne Iwy

Składniki:

Domowe lasagne Iwy

 

  • 1 opakowanie makaron lasagne,
  • 30 dag ser żółty,
  • sos beszanelowy,
  • Sól,
  • 2 łyżki masło,
  • 1,5 szkl mleko 2 %,
  • 2 łyżki mąka,
  • pieprz,
  • nadzienie
  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 1 szt cebula biała,
  • 3 ząbki czosnek,
  • wegeta
  • 1 opakowanie pomidory w puszce

 

Sposób przygotowania:

Domowe lasagne Iwy
Na patelni z olejem smażymy pokrojona cebule dodajemy mięso mielone ,vegetę ,pieprz świezo mielony i pod koniec wyciśnięty czosnek.Mieszamy . Dodajemy pomidory z puszki ,mieszamy smażymy ,aż woda z pomidorów troszkę odparuje.Ser ścieramy na tarce duże oczka .Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo .Nie wkładajmy dużo płatów ,żeby się nie pozlepiał Robimy sos beszamelowy.Masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę mieszamy i wlewamy mleko. Mieszamy mocno aby nie powstały grudki.Doprawiamy solą i pieprzem .Naczynie żaroodporne smarujemy masłem dajemy płaty makaronu potem mięso,sos beszanelowy i warstwę sera i tak na przemian aż skończą się składniki .Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w 180 stopniach .Na wierzch dajemy ser i po upieczeniu smarujemy ketchupem .