Sposób przygotowania:
Domowe naleśniki z ziemniakami
Mleko rozmieszać dokładnie z jajkami, wsypać mąkę, trzepaczką rózgową wyrobić ciasto, osolić do smaku. Wlać ok. 4 szklanek gorącej wody i jeszcze razem wyrobić. Ciasto naleśnikowe przed smażeniem pozostawić na 20 minut, a potem jeszcze raz wymieszać. Usmażyć 16-18 sztuk nalesników na patelni o średnicy 20 cm. NADZIENIE: Utrzeć masło z bryndzą, a następnie dodać zmielone ziemniaki, osolić, doprawić do smaku pieprzem i startą gałką muszkatałową. Smarować naleśniki nadzieniem. Zawijać przeciwległe boki do środka i zwijać w rulony. Rozbić jajko z dodatkiem 2 łyżek mleka. Maczać zwinięte naleśniki w jajku i otaczać w tartej bułce. Panierowane obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty lub surówki z marchwi.