senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Domowe pierogi z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny pomysł na lekki obiad. Wymaga odrobinę pracy, ale któż z nas nie kocha pierogów...?

Domowe pierogi z owocami

Składniki:

Domowe pierogi z owocami

 

  • Ciasto:
  • pół kilo mąki pszennej (ja używam specjalnej do pierogów),
  • 1 całe jajko,
  • szczypta soli,
  • niecała szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki mleka

 

  • Owoce: wedle uznania - truskawki, jagody, jeżyny, maliny, jabłka itp..

Sposób przygotowania:

Domowe pierogi z owocami
Można zrobić ciasto bez mleka. Wtedy proporcje składników zostaję te same - tylko wody dodajemy odrobinę więcej. Do przesianej mąki dodać zagotowane mleko - wymieszać nożem. Dodać jajko, sól i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Wyrobić. Gotowe ciasto rozwałkować na ok 2mm, wykrawać szklanką krążki, nakładać owoce (jeśli są to jagody lub jeżyny posłodzić przed nałożeniem, jeśli inne owoce również są kwaśne postąpić podobnie), składać na pół i sklejać brzegi. Gotować w gorącej lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty. Podawać ze śmietaną lub polane masłem.