Sposób przygotowania:
domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
Przygotowanie:
1 kg mąki mieszamy ze szczyptą soli i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy delikatnie 3 szklanki ciepłej wody gotowanej oraz 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto w kulę. Połowę kuli rozwałkowujemy na cienki blat i obsypujemy mąką. Za pomocą dna szklanki wykrawamy kółka na któr kładziemy po 1 łyżeczce przygotowanego uprzednio farszu. Całość zlepiamy po wierzchu tworząc karbownicę na okręgu.
Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wody z 4 łyżkami oleju i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Podawać z czerwonym barszczykiem na gorąco
Farsz: dzień wcześniej moczymy na noc suszone grzyby, na drugi dzień odsączamy i przepłukujemy z wody. Ugotowane mięso wkładamy do maszynki i skręcamy, to samo robimy z grzybami oraz kiszoną kapustą. Całość przekładamy do miski i dodajemy drobno zsiekaną obsmażaną cebulkę. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.Mieszamy.
1 kg mąki mieszamy ze szczyptą soli i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy delikatnie 3 szklanki ciepłej wody gotowanej oraz 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto w kulę. Połowę kuli rozwałkowujemy na cienki blat i obsypujemy mąką. Za pomocą dna szklanki wykrawamy kółka na któr kładziemy po 1 łyżeczce przygotowanego uprzednio farszu. Całość zlepiamy po wierzchu tworząc karbownicę na okręgu.
Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wody z 4 łyżkami oleju i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Podawać z czerwonym barszczykiem na gorąco
Farsz: dzień wcześniej moczymy na noc suszone grzyby, na drugi dzień odsączamy i przepłukujemy z wody. Ugotowane mięso wkładamy do maszynki i skręcamy, to samo robimy z grzybami oraz kiszoną kapustą. Całość przekładamy do miski i dodajemy drobno zsiekaną obsmażaną cebulkę. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.Mieszamy.
evita0007
agabi22
już jest:)
misia14
Netka
Netka
Netka
elzbieta8960
elzbieta8960
No tak chyba na odpowiedz sie nie doczekam ...........