nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Domowe pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i pyszne domowe pizzerinki

Domowe pizzerinki

Składniki:

Domowe pizzerinki

 

  • Ciasto na 5 szt.:
  • 1 szkl. mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy/oleju
  • 1/3 szkl. przegotowanej letniej wody
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty suszonego oregano

 

  • 3 pieczarki
  • 10 dag sera żóltego w plastrach
  • 5 plasterków wędliny
  • keczup, majonez
  • olej do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Domowe pizzerinki
CIASTO: 1. Do letniej wody wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. 2. Do miski wsypujemy mąkę z solą i oregano, a następnie wlewamy rozczyn, mieszamy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy oliwę i zagniatamy. Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy olejem. Formujemy 5 cienkich placuszków. Układamy je na blaszce i smarujemy cienką warswą keczupu. - Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki - wędlinę kroimy w paseczki - plastry sera kroimy szersze plastry Na każdym placuszku układamy paski wędliny, plastry pieczarek i sera. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-10 minut. Po wyciągnięciu dekorujemy keczupem i majonezem.