Sposób przygotowania:
Domowe pizzerinki
CIASTO: 1. Do letniej wody wkruszamy drożdże, mieszamy, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. 2. Do miski wsypujemy mąkę z solą i oregano, a następnie wlewamy rozczyn, mieszamy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy oliwę i zagniatamy. Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy olejem. Formujemy 5 cienkich placuszków. Układamy je na blaszce i smarujemy cienką warswą keczupu. - Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki - wędlinę kroimy w paseczki - plastry sera kroimy szersze plastry Na każdym placuszku układamy paski wędliny, plastry pieczarek i sera. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-10 minut. Po wyciągnięciu dekorujemy keczupem i majonezem.