SUPERPRZEPIS

Domowe ravioli z suszonymi grzybami

  • 1
  • MP3-ka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Domowe ravioli z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Pyszne, domowe ravioli,
nadziewane suszonymi grzybami,
w sosie śmietanowo - truflowym.

Składniki:

Domowe ravioli z suszonymi grzybami

 

 

 

 

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Domowe ravioli z suszonymi grzybami
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, olej i sól. Zagniatamy ciasto najpierw widelcem, później rękoma. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut. Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z grzybami. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i chwilę smażymy. Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie. Tniemy nożem lub radełkiem w długie, cienkie paski. Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy w odstępach kilkucentymetrowych, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Radełkami tniemy kwadraty, tak by nadzienie było na środku. Widelcem dociskamy dookoła. Ravioli wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Śmietanę wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy trochę się zredukuje, dodajemy pastę truflową. Gotujemy, aż sos będzie kremowy. Ravioli nakładamy na talerz i polewamy sosem. Jeśli zostanie nam farsz grzybowy, można go nałożyć na pierożki.
Domowe ravioli z suszonymi grzybami
Farsz nakładamy w odstępach i przykrywamy drugą częścią ciasta
Domowe ravioli z suszonymi grzybami
z ciasta wycinamy kwadraty i na końcach dociskamy widelcem

Tagi:

grzyby