Sposób przygotowania:
Domowe rurki z kremem
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając od węższej do szerszej części. Jedną stronę obtoczyć w cukrze. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i zdjąć z foremek. 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką i nadziewać nim rurki.
Ewa
czekoladka_m