Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Domowy bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smaczny bigosik...

Domowy bigos

Składniki:

Domowy bigos

 

  • 1 kg kapusty białej słodkiej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • marchewka, pietruszka
  • seler, por ,cebula
  • 0.5 kg boczku
  • 0.5 kg kiełbasy
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka słodka w proszku
  • sól, tymianek, majeranek
  • 2 surowe ziemniaki
  • listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Domowy bigos
Kapustę kiszoną płuczemy a następnie gotujemy około 30min. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do gotującej się kapusty kiszonej wraz z boczkiem. Następnie warzywa ścieramy na tarce warzywnej również dodajemy do kapusty. Do tego wrzucamy listek laurowy pieprz zmielony, sól, tymianek ,majeranek, koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką. Gotujemy do miękkości kapusty .Cebulę kroimy w krążki a kiełbasę w kosteczkę i smażymy na roztopionym smalcu, Oprószamy lekko mąką. podsmażamy i dodajemy do kapusty. Surowe ziemniaki tarkujemy na tarce i wrzucamy do bigosu .Wszystko dokładnie wymieszać , chwilę podgotować.