superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Domowy bigos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Potrawa , którą znają chyba wszyscy :)

Domowy bigos

Składniki:

Domowy bigos

 

  • 1 główka kapusta biała,
  • 1 kg kapusta kiszona,
  • 1 pasek żeberka wieprzowe,
  • 1/2 kg kiełbasa,
  • 1 słoiczek koncentrat pomidorowy,
  • 4 szt liście laurowe,
  • 4 szt ziele angielskie,
  • 3 łyżeczki Przyprawa do bigosu

 

Sposób przygotowania:

Domowy bigos
W dużym garnku nastawiamy wodę i dodajemy do niej żeberka. Wrzucamy do wody liście laurowe i gałkę muszkatołową. Gdy będą na wpół miękkie żeberka,dodajemy poszatkowaną świeżą kapustę.. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 40 minutach dodajemy kiszoną kapustę drobno pokrojoną i przyprawę do bigosu. Gotujemy kolejne 30 minut i dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę ( można ją wcześniej usmażyć). Gotujemy jeszcze minut na małym ogniu około 1 godzinę.