Sposób przygotowania:
Domowy gulasz z łopatki
Mięsko myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy ją i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwileczkę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa). Następnie dodajemy cebulę i paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięsko aby w efekcie mieć smaczniejszy sosik następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięsko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii, zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami bądź kluskami śląskimi. Smacznego