Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny i prosty domowy gulasz z łopatki

Domowy gulasz z łopatki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy gulasz z łopatki

 

Sposób przygotowania:

Domowy gulasz z łopatki
Mięsko myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy ją i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwileczkę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa). Następnie dodajemy cebulę i paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięsko aby w efekcie mieć smaczniejszy sosik następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięsko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii, zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami bądź kluskami śląskimi. Smacznego
Domowy gulasz z łopatki
Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę
Domowy gulasz z łopatki
W garnku rozgrzewamy oliwe, podpiekamy mięso i dodajemy cebulę
Domowy gulasz z łopatki
Dodajemy paprykę w proszku, dokładnie mieszamy by wszystko sie połączyło
Domowy gulasz z łopatki
Calość zalewamy wodą i gotujemy, na koniec dodajemy mąkę i przyprawiamy