Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Domowy placek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowujemy dużą miskę na wyrobienie ciasta

Domowy placek drożdżowy

Składniki:

Domowy placek drożdżowy

 

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 400 ml mleka
  • 7 jaj (2 całe+5 żółtek)
  • 30 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • sól
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 olejek waniliowy
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Domowy placek drożdżowy
Z letniego mleka,drożdży,odrobiny cukru i mąki wykonujemy rozczyn.Pozostawiamy go do wyrośnięcia pod przykryciem.W tym samym czasie mąkę przesiać przez sito,natomiast jaja połączyć z cukrem,solą,olejkiem waniliowym i dodać wyrośnięty rozczyn.Wyrobić ciasto aż zaczną powstawać pęcherze,wówczas zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać rodzynki,znowu przerobić,włożyć do formy.Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie piec przez 1 godzinę w 180 stopniach w termoobiegu.Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni pieca po 20 minutach zmniejszyć do 150stopni.

Tagi:

placek ciasto