nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Domowy sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, domowy serniczek. Ja miałam brzoskwinie swoje ale mogą być również brzoskwinie lub morele z puszki.

Domowy sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna – 20 dag
  • cukier puder – 10 dag
  • margaryna – 15 dag
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jaja – 2 sztuki

 

  • Masa serowa:
  • ser biały – 1,5 kg
  • żółtka – 5 sztuk
  • jaja - 2 sztuki
  • cukier – 25 dag
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 5 dag
  • budyń śmietankowy – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • rodzynki – 1 garść
  • brzoskwinie – 1 słoik

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy sernik z brzoskwiniami
Ciasto: 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Następnie wbijamy żółtka, dajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia i wszystko ucieramy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Ucieramy. 2. Wykładamy ciasto na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Brzoskwinie odciskamy z soku, kroimy drobno i układamy na cieście. Masa serowa: Ser kilka razy mielimy. Masło ucieramy z żółtkami. dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Mieszamy. Masę serową wylewamy równo na brzoskwinie. Posypujemy rodzynkami. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut
Domowy sernik z brzoskwiniami
Gotowe ciasto łyżką wykładamy na blaszkę.
Domowy sernik z brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie układmay na ciasto.
Domowy sernik z brzoskwiniami
Masę serową równomiernie rozprowadzamy po brzoskwiniach.
Domowy sernik z brzoskwiniami
Ciasto posypujemy rodzynkami i pieczemy.