nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Domowy seromakowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny, domowy seromakowiec. Doskonały na każde święta, zarówno ważne i mniej ważne. Polecam.

Domowy seromakowiec

Składniki:

Domowy seromakowiec

 

  • CIasto:
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • margaryna - 0,5 sztuki
  • cukier puder - 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtka - 2

 

  • Masa serowa:
  • Ser mielony w wiaderku - 1 kg
  • jaja - 5 sztuk
  • masło - 0,5 sztuki
  • cukier - 1 szklanka

 

  • Masa makowa:
  • puszka masy makowej.

Sposób przygotowania:

Domowy seromakowiec

Przygotowanie ciasta

Domowy seromakowiec
Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Mąkę przesiewamy do miski, dajemy pokrojone masło, wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia i wbijamy żółtka. Zagniatamy ciasto. Dajemy na pół godziny do lodówki. Następnie palcami przekładamy na blaszkę.

Masa makowa

Domowy seromakowiec
Gotową masę makową dajemy łyżką na ciasto.

Masę makową wyjmujemy z puszki, dajemy aromat i mieszamy. Wykładamy na ciasto.

Masa serowa:

Domowy seromakowiec

Masło przekładamy do miski i ucieramy z cukrem i z żółtkami. Białka ubijamy na sztywno. Do masła dajemy ser. Mieszamy, dajemy ubite białka i mieszamy łyżką drewnianą.

Masa:

Domowy seromakowiec
Wykładamy gotową masę serową na masę makową.

Wykładamy masę serową na masę makową.

Pieczenie.

Domowy seromakowiec
Gotowe ciasto ozdabiamy lukrem i polewą.

Pieczmy ciasto godzinę w temp. 180 stopni. Dekorujemy lukrem i polewą czekoladową,

Gotowe ciasto:

Domowy seromakowiec
Gotowe ciasto kroimy na kawałki. Gotowe.

Gotowe, wystudzone ciasto kroimy na kawałki.