Sposób przygotowania:
Pomarańczowy seromakowiecSPÓD:
Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia.
ETAP 2:
Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem.
ETAP 3:
Masę makową układać na spodzie w paski po skosie.
ETAP 4:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
ETAP 5:
Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Odstawić do stężenia. Smacznego :)
Magdalena88
Marika-
monikaa
Mniam1
misia5
marietta