PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Seromakowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Seromakowiec - pychota do kawy i swiateczne stoly

Seromakowiec

Składniki:

Seromakowiec

 

  • Składniki
  • SER:
  • białego sera,(kiedy uzywamy sera trzeba go przemielic 2 razy i do masy serowej dodac
  • ( czasem uzywam gotowego w wiadereczku
  • Firmy WLOSZCZOWA - wtedy nie dodajemy masla)
  • 6 jajek,
  • 35 dag cukru pudru,
  • 1 op. sernix,
  • cukier waniliowy,
  • rodzynki,
  • zapach migdalowy 1/2 buteleczki
  • Mak:
  • Puszka masy makowej
  • 25 dag cukru pudru,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego,
  • 8 łyżek bulki tartej,
  • 4 jaja,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • zapach rumowy 1/2 buteleczki

 

Sposób przygotowania:

Seromakowiec
Etapy przygotowania
Ser:
Ser przekręcić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ubić na sztywna piane. Masło roztopić - wystudzic. Ser, jajka i masło połączyć, dodać rodzynki,zapach i sernix .Na koncu ale juz drewniana lyzka wrobic piane delikatnie mieszajac ja z masa serowa.
Mak:
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywno. Połączyć ubite zoltka z makiemi dodać resztę składników czyli kakao, dżem i bulke tarta z proszkiem do pieczenia oraz zapach.
Wysmarowac maslem blaszke i opsypac bulka tarta( blaszka musi byc dosc duza bo trzeba pamietac ze mamy 2 kg. ciasta.
Układać w blaszce do pieczenia na przemian łyżka sera, łyżka maku, aż do wyczerpania obu mas.
Piec ok 60 - 80 minut w temp.170-180"C w zaleznosci od piecyka.
Po upieczeniu pozostawic jeszcze na 10 minut w wylaczonym piecyku.
Wystudzic, oblac mleczna czekolada ( polewa ) i posypac wiorkami kokosowymi.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!